اسناد سیاسی:
تعاریف و مثال‌ها

 ۱۴۰۲/۰۳/۲۴

مقدمه

در دامنه‌ی سیاست، کلمات دارای قدرت بسیار زیادی هستند که می‌توانند ایدئولوژی‌ها را شکل دهند، جنبش‌ها را الهام بخشند و توده‌ها را صف‌آرایی کنند. اسناد سیاسی مانند منشور، مانیفست، دکترین، اعلامیه، ابلاغیه و بیانیه به‌عنوان ظرفی برای آرمان‌ها، ارزش‌ها و دیدگاه‌ها عمل می‌کنند. از این رو، درک زمینه‌ی تاریخی این اسناد، و ایدئولوژی‌های غالب و دیدگاه‌های متنوع آن‌ها بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا، تلاش شده است تا با گردآوری اطلاعات و تدوین دقیق سندی آموزنده، اهمیت اصطلاحات سیاسی روشن شود. این سند نه تنها تعاریف مختصری از هر اصطلاح ارائه می‌دهد، بلکه مثال‌های جذابی را همراه با پیش‌زمینه‌ها و تحلیل‌های انتقادی ارائه می‌دهد. سند پیش رو، با برجسته کردن نواقص و محدودیت‌های ذاتی این اسناد، بر ماهیت پویای گفتمان سیاسی و ضرورت بررسی دقیق حتی تأثیرگذارترین متون تأکید می‌کند. 

منشور یا چارتر

 منشور یک سند رسمی است که مجموعه‌ی خاصی از حقوق و وظایف را مشخص می کند و به عنوان مبنایی برای حکمرانی و تصمیم‌گیری استفاده می‌شود. در استفاده‌ی نوین از منشور، برخی از حقوق، امتیازات، اختیارات، قدرت‌ها یا عملکردها به مخاطبان جهت بهره‌گیری اعطا می‌شود. در چارچوب یک خیزش سیاسی، یک منشور ممکن است اصول و اهداف اصلی جنبش را مشخص کند، ساختار سازمانی آن را تعریف کند و نقش و مسئولیت اعضای آن را شرح دهد. منشور معمولاً جزئیات بیشتری را در بر گرفته و دقیق‌تر از یک مانیفست است و اغلب برای چارچوب حقوقی و نهادی جنبش استفاده می شود.

مثال: 

مانیفست

 مانیفست یک اعلامیه‌ی عمومی از مقاصد، انگیزه‌ها، دیدگاه‌ها، اصول، ارزش‌ها، اهداف و یا مجموعه‌ای از سیاست‌ها و چشم‌اندازهایی است که ناشر از آن‌ها دفاع می‌کند و مایل است آن‌ها را به اجرا درآورد. این سند می‌تواند شامل دعوت به اقدامی عملی از حامیان آن نیز باشد. ناشر ممکن است یک فرد، گروه، حزب سیاسی یا دولت باشد. مانیفست اغلب اعلامیه‌ای لفاظانه و نمادین بوده و هدف آن الهام بخشیدن و بسیج مردم حول یک هدف مشترک است. این سند اغلب حاوی پیشنهادات خاصی است و ممکن است در طول زمان بازبینی و به روزرسانی شود. مانیفست معمولاً توسط احزاب سیاسی در طول مبارزات انتخاباتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و هدف آن ترغیب رای دهندگان به حمایت از دستور کار حزب است.

مثال: 

دکترین یا رهنامه

 دکترین در تعریف گسترده، مجموعه‌ای از اصول در زمینه‌ای خاص از دانش یا یک نظام جامع اعتقادی را در بر می‌گیرد. در زمینه‌ی سیاسی، این اصطلاح شامل چندین جنبه کلیدی است. دکترین در ابتدا، بر اعلام رسمی سیاست‌های راهبردی دولت، به ویژه در زمینه‌ی روابط بین‌الملل دلالت می‌کند. به علاوه، می‌تواند به اصول نظامی یا چارچوبی راهبردی مرتبط باشد. دکترین معمولاً مقدم بر شکل‌گیری هویت سیاسی است و اقدامات یک گروه یا حزب سیاسی را هدایت می‌کند. به عبارت دیگر، دکترین به عنوان یک پایه‌ی نظری برای خط مشی‌های پیشنهادی، تضمین انسجام و پیوستگی از طریق برنامه‌های حزب می‌باشد. هدف پیروان یک دکترین ارتقای سطح پذیرش آن از طریق آموزش و حمایت علنی است.

مثال:

اعلامیه

 اعلامیه یک بیانیه‌ی رسمی و سنجیده است که به صورت کتبی یا گفتاری ابلاغ می‌شود و بیانگر قصد یا عقیده است. کارکرد اصلی اعلامیه، معرفی یک سیاست یا ابتکار جدید و یا موضع‌گیری یک گروه یا حزب سیاسی در مورد یک مسئله‌ی بخصوص است. اعلامیه‌ها اغلب به عنوان بیانه‌ی عمومی برای بیان ارزش‌ها یا اعتقادات استفاده می‌شوند و می‌تواند برای جلب حضور و صف آرایی مردم و یا تبلیغات عمومی مورد استفاده قرار گیرند.

مثال:

ابلاغیه‌ی حاکمیتی

 ابلاغیه‌ی حاکمیتی، اعلامیه معتبری است که توسط یک فرد در مقام قدرت برای انتشار اطلاعیه‌های خاص در مورد اقدامات مرتبط با سیاست ایجاد می‌شود. ابلاغیه‌ها عموما در چارچوب حکومتی بسیاری از کشورها استفاده و معمولاً به نام رئیس دولت صادر می‌شوند. این اسناد به عنوان وسیله‌ای برای انتقال اطلاعات مهم، تعیین سیاست‌های دولت و نشان دادن موضع مقام حاکم در مورد موضوعات خاص عمل می‌کنند. ابلاغیه‌ها ممکن است از طریق کانال‌های رسمی، مانند وب‌سایت‌های دولتی یا رسانه‌ها، با هدف انتشار گسترده و آگاهی عمومی منتشر شوند.

مثال:

بیانیه

 بیانیه به بیان موجز و مختصر یک عقیده، ایده، نگرش و یا اطلاعات واقعی اشاره می‌کند. این سند می‌تواند در قالب یک عمل، ارتباطات کلامی (کتبی یا شفاهی) و یا غیرکلامی بیان می‌شود. در زمینه‌ی سیاسی، بیانیه عموما برای ارائه دیدگاه یا پیام خاصی به مردم، سایر بازیگران سیاسی یا سازمان‌های بین المللی استفاده می‌شود. از بیانیه‌ها اغلب برای ارائه سیاست‌های پیشنهادی، رسیدگی به انتقادات یا اتهامات، یا اعلام رسمی استفاده کرد. با استفاده از بیانیه‌ها، افراد، گروه‌ها یا سازمان‌ها می‌توانند به طور موثری موضع خود را بیان کنند و بر گفتمان عمومی تاثیر بگذارند.

مثال:

«آقای گورباچف، این دروازه را باز کنید! آقای گورباچف، این دیوار را خراب کنید!» - اظهار شده در دروازه براندنبورگ، برلین، 12 ژوئن 1987.

«ما کاملاً آن را تحت کنترل داریم. مشکلی نخواهد بود.» - بیانیه، 22 ژانویه 2020.

«ملت ما با اکراه وارد این درگیری می‌شود، اما هدف ما قطعی است. مردم ایالات متحده و دوستان و متحدان ما در امان رژیم قانون شکنی که صلح را با سلاح‌های کشتار جمعی تهدید می‌کند، زندگی نخواهند کرد.» - خطاب به ملت، 19 مارس 2003.

«بمباران هیروشیما و ناکازاکی وجدان جهانیان را شوکه کرد و تأثیرات عمیق و ماندگاری بر روند حوادث بشری گذاشت.» - بیانیه پنجاهمین سالگرد بمباران‌ها، 15 مرداد 95.